top of page

Producten

bitawiri_edited.png

Bitawiri - Cestrum latifolium.

De bitawiristruik is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Afrika, maar hier lopen de meningen van uiteen.

De bladeren van de struik worden gebruikt in de surinaamse keuken om te stofen of te roerbakken. De smaak is vrij bitter. De vertaling zegt het eigenlijk al. Bita=bitter en wiri=blad.

De bitawiri wordt ook gebruikt als middel tegen buikpijn.

Amsoi - Brassica juncea

Amsoi is net als kai choi een variant in de enorme Aziatische mosterdkoolfamilie Brassica Juncea. Daarom smaakt amsoi een beetje mosterdachtig, een tikje bitter, maar niet bitterder dan bijvoorbeeld andijvie. Deze van oorsprong Afrikaanse plant verspreidde zich door de eeuwen heen via Afrika naar Azië en vandaar naar Suriname. In Nederland kennen we amsoi vooral uit de Surinaamse keuken. De stelen zijn stevig maar mals, de bladeren ovaal, groot en een beetje gekarteld. De amsoi op de foto is zo’n 60cm lang.

groene_amsoi_webshop__edited.jpg
klaroen01_edited.jpg

Klaroen - Amaranthus dubius.

Klaroen is een eenjarige kruidachtige plant, die voorkomt in wel 60 variaties. De blaadjes variëren in grootte en kleur en lijken een beetje op spinazie. De klaroenvariant die te koop is in Chinese supermarkten heeft vaak prachtig paarse vlammen die het kookwater rood kleuren.

Tayerblad

Tayerblad of tajerblad is een bladgroente die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Je kunt het vergelijken met de Hollandse spinazie, echter de smaak van tayerblad is iets zachter. De vorm van het blad doet denken aan een olifanten oor en dit is dus ook een bekende bijnaam van dit blad.

wat-kan-je-doen-met-tayerblad_edited.jpg
Sopropo-3-S-D-698_edited.jpg

Sapropo

Sopropo, je moet er van gaan houden. Deze Surinaamse groente, die er uitziet als een gemuteerde kruising tussen een komkommer en courgette heeft namelijk een flinke bittere smaak. Maar gebakken met knoflook en ui vind ik het helemaal het einde. Lekker met rijst en bruine bonen met kip.

Antroewa

Het is familie van de tomaat en aubergine. In de Surinaamse keuken wordt het ook wel witte aubergine genoemd. De smaak is licht-bitter. Het wordt zelden als ‘hoofdgroente’ gegeten, net als aubergine, maar doet het goed in groente- en stoofschotels.

42a5d63392ea55658507734698b52765_edited.jpg
surinaamsebata.jpg

Aubergine - bhata

De Surinaamse aubergine wordt ook bhata of boulanger genoemd en lijkt op de paarse aubergine die we in Nederland kennen. Hij is langgerekt en de schil is lichter van kleur. Qua smaak doet hij zeker niet onder voor zijn Nederlandse broertje. Hij doet het goed in ovenschotels en groentestoven. Probeer het eens in plaats van de normale aubergine!

Karela

Dit is het kleine broertje van de Thaise Sopropo. Het heet in het Engels bittermelon en dat is niet voor niets, de lelijke eendje uit de familie waar ook de pompoen en komkommer uit komen, heeft best een bittere smaak. De schoonheid zit echt van binnen bij deze mineraalrijke groente die makkelijk is klaar te maken.

51MqnoJvcRL._SL1000_.jpg
skb.jpg

Kouseband

Deze peulvrucht lijkt op een lange sperzieboon en wordt geïmporteerd uit de Dominicaanse Republiek. Hij is iets pittiger en steviger dan de sperzieboon. Je hebt de dikke (Thaise) en dunne (Surinaamse) kouseband. De bereiding is hetzelfde, alleen is de dunne variant iets pittiger van smaak.

Okra

De okra is een vruchtgroente en lijkt een beetje op een kleine hoekige courgette, maar is iets pittiger qua smaak. Door de spitse punt worden ze ook wel ‘lady fingers’ genoemd. Het is enorm divers, je kunt ‘m rauw eten in een salade of meebakken in een roerbakgerecht of frituren, maar ook gestoofd of op de barbecue is het heerlijk. Belicious heeft zowel de Thaise als de Surinaamse okra in het assortiment.

okra.jpg
tubers.jpg

CASSAVE YUCA

Deze lekkere wortel uit de tropen wordt ook wel yuca genoemd en lijkt van qua smaak en structuur op een aardappel, maar is iets steviger. De smaak is een beetje nootachtig. Je kan er snel en makkelijk cassavechips of frietjes van maken!

Eddo

Het is de wortel van een tropische plant. Hij heeft een stevige schil en lijkt op een harige aardappel. Dit komt door de kleine uitlopers. Hij smaakt een beetje noot-achtig en is heerlijk in soepen of een stoofpotje

eddo.jpg
lauki2.jpg

Lauki

Het ziet eruit als een groene flespompoen en de naam fleskalebas doet hij daarom wel eer aan. De binnenkant lijkt op dat van een courgette, is wit en het heeft een vlakke smaak. Dat maakt het ideaal om mee te wokken, want het neemt de smaken van marinades, kruiden en sauzen heel goed op.

ZoeteAardapple

Hij wordt ook wel bataat genoemd en is net als de aardappel, een knol. Hij heeft een licht zoetige smaak die nog het meeste lijkt op een kruising van aardappel en pompoen. Je hebt een oranje- en deze roze variant, die iets hartiger smaakt.

Zoete-rose.jpg
Madamjeanet.jpg

Madam Jeanette

Deze kleine gele smaakbommetjes worden voornamelijk gebruikt in de Surinaamse keuken en stammen af van de paprika. De gele adjuma lijkt er erg op, maar deze peper is een stuk pittiger dus let op bij het kopen dat je de goede te pakken hebt. Het is enorm pittig dus deze peper kun je beter niet rauw eten tenzij je er een pittige sambal van maakt die je met mate gebruikt in een gerecht. Capsium, de stof die dit specerij zo heet van smaak maakt,  lost nauwelijks op in water, maar wel heel goed in vet en alcohol. Spoelen met water helpt dus niet om de hete smaak weg te krijgen, maar melk wel. En ook alcohol, mits voldoende sterk, werkt goed.

Groenten: Producten

06 21221300

©2020 door Toko Zaandam. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page